Turiştii sunt atraşi de aceste locuri fie datorită minunatelor privelişti şi a climei plăcute, fie datorită vestigiilor istorice întâlnite aproape la tot pasul. Diversitatea tradiţiilor, monumentelor istorice, religioase şi aşezămintele culturale, atracţiile turistice dintre cele mai diverse şi potecile ce te îmbie la drumeţie se constituie în tot atâtea motive de a vizita şi admira aceste ţinuturi. Obiectivele de interes turistic din judeţul Neamţ sunt multe; staţiunile balneare Bălţăteşti şi Oglinzi, staţiunea turistică Durău, salba vechilor mănăstiri - începând cu:
Parcul Natural Vânători Neamţ se constituie într-o zonă cu specific aparte, în care peisajul se îmbină armonios cu valorile istorice şi culturale ce vin de peste veacuri.
Rezervaţiile naturale incluse sau aflate în administrarea Parcului Natural Vânători – Neamţ sunt:
- Rezervaţia cultural peisagistică Pădurea de Argint este situată pe teritoriul comunei Agapia lângă sediul Ocolului Silvic Văratec, pe terasa inferioară a Topoliţei, la altitudinea de 540m. Pădurea de argint este un arboret de mesteacăn, având arborii cei mai bătrâni cu vârsta de peste 100 ani, dar pădurea este completată şi cu arbori de 20 şi 50 ani. Are o suprafaţă de 2,4 ha, fiind o rezervaţie de tip mixt, forestieră şi peisagistică.
- Rezervaţia cultural peisagistică Codrii de Aramă este situată în comuna Agapia, pe dealul Filiorul, la o altitudine cuprinsa între 550 si 650 metri şi are o suprafaţă de cca. 10 ha. Este alcătuită în cea mai mare parte din gorun, alături de acesta aici fiind inventariate alte cca. 300 specii de plante. Cei mai în vârsta arbori au peste 135 ani
- Rezervaţia de stejar Dumbrava - Pădurea Dumbrava, în suprafaţă de 56,6 ha este situată între Valea pârâului Neamţ şi a pârâului Nemţişor, la o altitudine .cuprinsă între 445 si 470 m. Rezervaţie de tip forestier şi care conservă o pădure de stejari seculari, foarte viguroşi.
Mănăstirea Secu
Mănăstirea Secu este una dintre vechile vetre monahale ortodoxe din județul Neamț. Aflată între localitățile nemțene Vânători și Pipirig, mănăstirea a fost construită în anul 1602, de către marele vornic Nestor Ureche, tatăl marelui cronicar Grigore Ureche, pe locul unei mici sihăstrii, numită atunci "Schitul lui Zosima", așezământ întemeiat în anul 1564
Colecţia muzeală a Mănăstirii Secu, comuna Vânători-Neamţ. Cuprinde un mare număr de icoane, manuscrise şi cărţi vechi (unele fiind considerate rarităţi bibliofile), broderii, obiecte de cult lucrate din metal preţios, organizate sub forma unei expoziţii permanente de inestimabilă valoare.
Mănăstirea Sihăstria
Manastirea Sihastria este asezata in partea de nord a judetului Neamt, la 22 km departare de orasul Targu Neamt, pe soseaua ce duce spre Vatra Dornei. Lasand in dreapta drumul Manastirii Neamt, si inaintand spre celelalte manastiri nemtene, mai se parcurg 15 kilometri. Aici, drumul paraseste soseaua principala, trece peste Ozana si patrunde spre apus, pe valea paraului Secu..
Colecţia muzeală a Mănăstirii Sihăstria, comuna Vânători-Neamţ. Cuprinde obiecte de cult (icoane, vase liturgice, candele) şi tipărituri din secolele XVIII-XIX.